VOLTA & VOLTA, CULTURAL CENTER AND LIBRARY

The plan is to install a Cultural Center as well as a library in the former Fonda de Cal Pau, a staple of the town across generations. The building is located in a residential area, where the small staircase in the facade defines its surroundings. The proposal establishes a route for pedestrians, which connects the existing facilities on the axis of the old road to the residential plot. Moreover, this operation allows for improved access to the dwellings located inside the residential block. Special care has been taken in regard to the spatial and lighting quality of this route, which will end in a residential square.

As for the volume of the new building, it is proposed to divide it in several units to adopt the domestic scale of the surrounding estates, while allowing for the passage of light and ventilation to neighboring buildings.

Finally, it is worth highlighting the use of a distinguishing and versatile element of our architecture - the Catalan . The development of the roof with the volta I volta system generates an enriching and luminous inner atmosphere.

Location: Suria, Barcelona, Spain

Client: Suria Town Hall / Diputació de Barcelona

Built Area: 1.679 m²

Status: Open competition (2nd place)

Lead Architect: Monica Farran Astica / JE Hernández-Cros / Mendoza Partida

Team: 

Marc Sánchez, architect

Alejandro Alvárez, architect

Olga Bombac, architect

​Oscar Espinosa Servin, architect

Javier de Juan, architect Jr.

BEST Costales Jaen SLP, structure

JG Ingenieros SA, facilities engineering

Q-ESTUDI, technical support

Arquitectura

  • Icono negro LinkedIn